31. 3. 2014 | Eliška Kohelová

Báleše, amolety a jiná těsta – od tety ze Starého Města

Pozvánky
Příznivci sladkých jídel mají možnost v sobotu 5. dubna 2014 navštívit hlavní budovu Slováckého muzea v Uherském Hradišti, kde od 9.00 do 12.00 hodin proběhne v rámci cyklu „Tvoříme v muzeu“ ochutnávka bálešů, omelet nebo lívanců

Příznivci sladkých jídel mají možnost v sobotu 5. dubna 2014 navštívit hlavní budovu Slováckého muzea v Uherském Hradišti, kde od 9.00 do 12.00 hodin proběhne v rámci cyklu „Tvoříme v muzeu“ ochutnávka bálešů, omelet nebo lívanců.

Báleše byly jedny z jednodušších sladkých jídel, které se smažily v každé domácnosti. Hlavně v době půstu, kdy se nevařilo maso, byla sladká jídla velmi oblíbená. Báleše z kynutého těsta se plnily nejvíce povidly a sypaly mákem a cukrem. Dalším ze sladkých jídel byly lévance, lívance. Byly také z kynutého řídkého těsta a smažily se na zvláštní pánvici s prohlubněmi - lívanečníku. V některých lokalitách se dělaly lívance větší na pánvi, stejně jako palačinky, omelety, amolety. Ty se připravovaly z litého nekynutého těsta a plnily se tvarohem, povidly, marmeládou nebo kysanou smetanou s cukrem.

Návštěvníci si s sebou odnesou nejen příjemný zážitek z chuti jídel, ale i receptář, kde najdou báleše, lívance a amolety, jak sladké varianty jídel, tak slané varianty.

Tento web používá na poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštevnosti soubory cookie. Používaním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací o souborech cookie najdete zde.