28. 4. 2014 | Eliška Kohelová

Bílka, žloutka i skořápky, oběd bude jak z pohádky

Pozvánky
Milovníci pokrmů připravovaných z vajec si v sobotu 3. května 2014 přijdou na své. V hlavní budově Slováckého muzea v Uherském Hradišti od 9 do 12 hodin proběhne v rámci cyklu „Tvoříme v muzeu“ ochutnávka jídel připravených z vajec

Milovníci pokrmů připravovaných z vajec si v sobotu 3. května 2014 přijdou na své. V hlavní budově Slováckého muzea v Uherském Hradišti od 9 do 12 hodin proběhne v rámci cyklu „Tvoříme v muzeu“ ochutnávka jídel připravených z vajec. Návštěvníci budou moci ochutnat různé pokrmy vyrobené z vajec a rozšířit si sbírku zajímavých receptů, ve kterých je základní surovinou právě vajíčko.

Jako rychlý oběd nebo večeře se v domácnostech často vařila nejjednodušší, ale velmi chutná jídla, například noky s vejcem, vaječný řízek či vajíčka v kyselém nálevu. Jarní období a hojnost vajíček dovolovaly připravit některé pokrmy náročné na spotřebu celých vajec nebo jen bílků či žloutků.

Marie Lekešová návštěvníky seznámí s podáváním hlávkového salátu s vařeným vejcem, uvaří kúsky noky s vejcem i starobylou vaječno-bramborovou pomazánku, domácí majonézu z celých vajíček a naučí, jak se peče jednoduchá buchta k omáčkám či vajíčkové pomazánce.

Pro návštěvníky bude připraven receptář, ve kterém najdou inspiraci pro přípravu vaječných jídel i doma. Nebudou zde chybět, jak pokrmy sladké, tak i slané.

Vstupné – 40 Kč/osoba.

Tento web používá na poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštevnosti soubory cookie. Používaním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací o souborech cookie najdete zde.