29. listopadu 2013, Pozvánky, Slovácké muzeum

Tvoříme v muzeu XXII. – Cukroví od babičky pečeme bez formičky

V sobotu 7. prosince 2013 proběhne od 9 do 12 hodin v hlavní budově Slováckého muzea v Uherském Hradišti již tradiční tvořivý program. S blížícími se vánočními svátky začínají kuchařky a pekařky shánět recepty na osvědčené vánoční cukroví. K nejstarším druhům vánočního cukroví patřila nejjednodušší suchá pečiva. V receptech se používaly nejzákladnější suroviny, které byly po ruce v každé domácnosti, často ochucené kořením. K nejčastějším patřily voňavé zázvorky. Některé recepty zázvorek předpokládaly pečení delší dobu před Vánoci, aby změkly. Dalším oblíbeným starým cukrovím byla korýtka. U nich je zvláštní úprava před pečením, kdy se pásky těsta naskládají na formu srnčího hřbetu. Často pečeným cukrovím byly také kakaové sádlové koláčky a další. Vánoční cukroví bylo součástí štědrovečerního stolu. Recepty se dědily z maminek a babiček na dcery a díky tomu můžeme tradiční vánoční cukroví péci i dnes.

Návštěvníci mohou ve Slováckém muzeu ochutnat a proniknout do tajů jejich receptur a bude pro ně samozřejmě také připraven malý receptář vybraného vánočního cukroví. Vstupné je 40,-/osoba.

Další články od autora Slovácké muzeum

Ke kávičce zákusek, upečte si pamlsek!
Vaculkovi - Umění čistého srdce
Svatopluk, kníže velkomoravský - Příběh o vládcích Velké Moravy
Komentovaná prohlídka pro celou rodinu
Slavností musea Slovácka 2014 II

Další Pozvánky

Podzim Lake Malawi
Divnojiný kraj: rodinné drama v Klubu Mír
Přijďte s dětmi na vláčky
Vypsaná fiXa oslaví letos 20. výročí také na Ekompilaci
Hradišťské sluníčko 2014