31. března 2014, Pozvánky, Slovácké muzeum

Báleše, amolety a jiná těsta – od tety ze Starého Města

Příznivci sladkých jídel mají možnost v sobotu 5. dubna 2014 navštívit hlavní budovu Slováckého muzea v Uherském Hradišti, kde od 9.00 do 12.00 hodin proběhne v rámci cyklu „Tvoříme v muzeu“ ochutnávka bálešů, omelet nebo lívanců.

Báleše byly jedny z jednodušších sladkých jídel, které se smažily v každé domácnosti. Hlavně v době půstu, kdy se nevařilo maso, byla sladká jídla velmi oblíbená. Báleše z kynutého těsta se plnily nejvíce povidly a sypaly mákem a cukrem. Dalším ze sladkých jídel byly lévance, lívance. Byly také z kynutého řídkého těsta a smažily se na zvláštní pánvici s prohlubněmi - lívanečníku. V některých lokalitách se dělaly lívance větší na pánvi, stejně jako palačinky, omelety, amolety. Ty se připravovaly z litého nekynutého těsta a plnily se tvarohem, povidly, marmeládou nebo kysanou smetanou s cukrem.

Návštěvníci si s sebou odnesou nejen příjemný zážitek z chuti jídel, ale i receptář, kde najdou báleše, lívance a amolety, jak sladké varianty jídel, tak slané varianty.

Další články od autora Slovácké muzeum

Ke kávičce zákusek, upečte si pamlsek!
Vaculkovi - Umění čistého srdce
Svatopluk, kníže velkomoravský - Příběh o vládcích Velké Moravy
Komentovaná prohlídka pro celou rodinu
Slavností musea Slovácka 2014 II

Další Pozvánky

Podzim Lake Malawi
Divnojiný kraj: rodinné drama v Klubu Mír
Přijďte s dětmi na vláčky
Vypsaná fiXa oslaví letos 20. výročí také na Ekompilaci
Hradišťské sluníčko 2014