28. dubna 2014, Pozvánky, Slovácké muzeum

Bílka, žloutka i skořápky, oběd bude jak z pohádky

Milovníci pokrmů připravovaných z vajec si v sobotu 3. května 2014 přijdou na své. V hlavní budově Slováckého muzea v Uherském Hradišti od 9 do 12 hodin proběhne v rámci cyklu „Tvoříme v muzeu“ ochutnávka jídel připravených z vajec. Návštěvníci budou moci ochutnat různé pokrmy vyrobené z vajec a rozšířit si sbírku zajímavých receptů, ve kterých je základní surovinou právě vajíčko.

Jako rychlý oběd nebo večeře se v domácnostech často vařila nejjednodušší, ale velmi chutná jídla, například noky s vejcem, vaječný řízek či vajíčka v kyselém nálevu. Jarní období a hojnost vajíček dovolovaly připravit některé pokrmy náročné na spotřebu celých vajec nebo jen bílků či žloutků.

Marie Lekešová návštěvníky seznámí s podáváním hlávkového salátu s vařeným vejcem, uvaří kúsky noky s vejcem i starobylou vaječno-bramborovou pomazánku, domácí majonézu z celých vajíček a naučí, jak se peče jednoduchá buchta k omáčkám či vajíčkové pomazánce.

Pro návštěvníky bude připraven receptář, ve kterém najdou inspiraci pro přípravu vaječných jídel i doma. Nebudou zde chybět, jak pokrmy sladké, tak i slané.

Vstupné – 40 Kč/osoba.

Další články od autora Slovácké muzeum

Ke kávičce zákusek, upečte si pamlsek!
Vaculkovi - Umění čistého srdce
Svatopluk, kníže velkomoravský - Příběh o vládcích Velké Moravy
Komentovaná prohlídka pro celou rodinu
Slavností musea Slovácka 2014 II

Další Pozvánky

Podzim Lake Malawi
Divnojiný kraj: rodinné drama v Klubu Mír
Přijďte s dětmi na vláčky
Vypsaná fiXa oslaví letos 20. výročí také na Ekompilaci
Hradišťské sluníčko 2014