29. 11. 2013 | Kateřina Kamrlová

Tvoříme v muzeu XXII. – Cukroví od babičky pečeme bez formičky

Pozvánky
V sobotu 7. prosince 2013 proběhne od 9 do 12 hodin v hlavní budově Slováckého muzea v Uherském Hradišti již tradiční tvořivý program. S blížícími se vánočními svátky začínají kuchařky a pekařky shánět recepty na osvědčené vánoční cukroví

V sobotu 7. prosince 2013 proběhne od 9 do 12 hodin v hlavní budově Slováckého muzea v Uherském Hradišti již tradiční tvořivý program. S blížícími se vánočními svátky začínají kuchařky a pekařky shánět recepty na osvědčené vánoční cukroví. K nejstarším druhům vánočního cukroví patřila nejjednodušší suchá pečiva. V receptech se používaly nejzákladnější suroviny, které byly po ruce v každé domácnosti, často ochucené kořením. K nejčastějším patřily voňavé zázvorky. Některé recepty zázvorek předpokládaly pečení delší dobu před Vánoci, aby změkly. Dalším oblíbeným starým cukrovím byla korýtka. U nich je zvláštní úprava před pečením, kdy se pásky těsta naskládají na formu srnčího hřbetu. Často pečeným cukrovím byly také kakaové sádlové koláčky a další. Vánoční cukroví bylo součástí štědrovečerního stolu. Recepty se dědily z maminek a babiček na dcery a díky tomu můžeme tradiční vánoční cukroví péci i dnes.

Návštěvníci mohou ve Slováckém muzeu ochutnat a proniknout do tajů jejich receptur a bude pro ně samozřejmě také připraven malý receptář vybraného vánočního cukroví. Vstupné je 40,-/osoba.

Tento web používá na poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštevnosti soubory cookie. Používaním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací o souborech cookie najdete zde.