24. 1. 2014 | Eliška Kohelová

Zabijačková specialita nejsou jen jitrnice a jelita

Pozvánky
Příznivci vaření mohou již po 23. navštívit v sobotu 1. února 2014 hlavní budovu Slováckého muzea v Uherském Hradišti, kde od 9 do 12 hodin proběhne v rámci cyklu „Tvoříme v muzeu“ ochutnávka zabijačkových specialit

Příznivci vaření mohou již po 23. navštívit v sobotu 1. února 2014 hlavní budovu Slováckého muzea v Uherském Hradišti, kde od 9 do 12 hodin proběhne v rámci cyklu „Tvoříme v muzeu“ ochutnávka zabijačkových specialit. Nebude se jednat o tradiční zabijačku, ale spíše o návod, jakým způsobem můžeme z nakoupených surovin v řeznictví i doma připravit zabijačkové pokrmy.

V mnoha domácnostech se o zabijačce jako první dávala vařit omáčka z vnitřností či mozečku, mnohdy zasmažená s čerstvě vyškvařenými oškvarky. Pokud se škvarky brzy po zabijačce nerozdaly nebo nesnědly, zužitkovaly se jako součást pečiva – škvarkových krajanců nebo pagáčků, či se umlely a natíraly na chléb.

Návštěvníci si s sebou odnesou nejen příjemný zážitek z chuti jídel, ale i receptář, kde najdou zabijačkovou, játrovou nebo mozečkovou omáčku a chybět zde nebudou ani recepty na škvarkové placky, pomazánku, pagáče nebo koláče.

Hlavní budova Slováckého muzea v Uherském Hradišti, Smetanovy sady 179

Tento web používá na poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštevnosti soubory cookie. Používaním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací o souborech cookie najdete zde.